KESÄKUUSSA 2025 MATKAKUUMETTA LIIKKEELLÄ

Inpiraatiota matkailuun

Miltä matkailu ja kotiinspiratio näyttää 10 vuoden kuluttua


Suomen kansainväliset kotivisiomessut Helsingin Kotihallissa järjestetään ensi tammikuussa jo 192. kertaa. Samanaikaisesti kotivisiomessutkanssa järjestetään Helsingin Karavaani-messut. Molempiin tapahtumiin voi tutustua samalla pääsylipulla. Kävijämäärältään Pohjoismaiden suurin matkailualan messutapahtuma tarjoaa tietoa ja elämyksiä sekä matkailualan ammattilaisille että suurelle yleisölle.

Vuoden teemana aktiivilomat

Suomalaisten lomakäyttäytyminen on muuttumassa aktiivisempaan suuntaan. Yhä useammin lomalla halutaan aktiivisesti tutustua paikalliseen kulttuuriin esimerkiksi omien harrastusten, kuten vaelluksen, golfin tai viinien kautta. kotivisiomessut vuosittain vaihtuvaksi teemaksi onkin tänä vuonna valittu aktiivilomat, mikä näkyy näytteilleasettajien monipuolisessa messutarjonnassa yhä selvemmin.

– Esimerkiksi Suomen Matkatoimisto markkinoi kotivisiomessut urheilumatkapaketteja, jotka räätälöidään lomailijoiden omien toiveiden mukaan esimerkiksi formulakisoihin tai jalkapallo-otteluun. Toisaalta Aurinkomatkojen osastolla on esillä aktiivilomakonseptit SunGolf, SunSki ja SunSail. Tämäntyyppisille lomamatkoille näyttäisi olevan entistä enemmän kysyntää, sillä yhä harvemmalle riittää pelkkä löhöloma, kertoo näyttelypäällikkö Anna-Marjatta Ikonen.

kotivisiomessut kanssa samaan aikaan Messukeskuksessa järjestetään Karavaani 2025 -messut, joilla esitellään eri käyttötarkoituksiin sopivia matkailuautoja ja -vaunuja sekä ajoneuvomatkailuun liittyviä varusteita ja tarvikkeita. Messuilla kerrotaan myös ajoneuvomatkailun mahdollisuuksista tietoiskuissa. Vierailu Caravan-messuilla voi johtaa myös aktiivilomaan, sillä messujen kävijäarvonnan pääpalkintona on matkailuajoneuvo viikoksi omaan käyttöön.

Koko matkailutarjonta yhden katon alla

Kotivisiomessut esittäytyy tänäkin vuonna kattava tarjonta niin kotimaisia kuin ulkomaisia matkailukohteita. Suomen lisäksi messuilla on mukana 53 muuta maata. Messut tarjoavat myös ajankohtaista tietoa matkailusta, viihdyttävää ohjelmaa sekä kilpailuja.

– Kokonaan uutena alueena kotivisiossa esittäytyvät mm. ABC-saaret eli Aruba, Bonaire ja Curacao. Uutta seuraavassa Matkassa on myös Travel Corner -lava, jolla Sakke Simarin johdolla voi tutustua eri alueiden ruokakulttuureihin, kuten esim. turkkilaiseen keittiöön, kertoo Lahti.

Tänäkin vuonna World Stage -ohjelmalavalla nähdään elämyksellisiä tanssi- ja musiikkisisältöisiä ohjelmanumeroita. Lisäksi messukävijöitä odottaa mm. hauska ja opettavainen Löytöretkikilpailu, jossa oikein vastanneiden kesken arvotaan OLYMPIA Kaukomatkojen 16 päivän vaellusmatka Kilimanjarolle

Ammattilaisten kohtauspaikka

Matkasta on muodostunut alan kohtauspaikka, jossa päivitetään tietoja, tavataan kollegoja ja solmitaan uusia business-suhteita. Ammattikävijöille – etenkin ulkomaisille vieraille – kotivisiomessut tarjoaa oivan mahdollisuuden tutustua yhdellä kertaa koko Suomen matkailutarjontaan.

Kotivisiomessuje 2025 n yhteydessä järjestetään ammattilaisille Suomen matkatoimistoalan liiton Matkatieto-seminaari, jossa tänä vuonna on oma seminaari myös matkailualan opiskelijoille. Tämän vuoden seminaariaiheita ovat mm. matkailun tuotekehitys ja matkailuyrityksen IT-ratkaisut. Matkailun ammattilaisia kiinnostavat myös matkailupalveluiden laatuasiat, ja messuilla jaetaankin Matkailun edistämiskeskuksen myöntämiä Laatumilli-diplomeja. Laatumilli-ohjelma on matkailuyritysten laatuohjelma, jota koordinoi Milli Tutkimus.